Konak
Ljubica
Objekat se nalazi blizu magistralnog puta Paraćin – Zaječar, od Boljevca je udaljen oko šest kilometara. Osim udobnog smeštaja, objekat nudi originlna jela domaće kuhinje i najlepši pogled na Rtanj.
Specijalitet restorana je „Vlaški miks“.
Ul. Ivka Đolovića bb, Mirovo
Telefon:
069 197 02 71
Email:
konakljubica@gmail.com
V L A Š K I M I K S
PRŽENO MESO SA LUKOM I PAPRIKOM
Recept:
SASTOJCI:
1 kg svinjskog mesa bez kostiju, 600-800 gr crnog luka (po želji), 4-6 paprika, crvene, žute, zelene, so po ukusu, prstohvat bibera, prstohvat origana, kašika aleve paprike, dva čena belog luka, kašika suvog začina.
PRIPREMA:
Meso oprati i seći na kocke. U šerpu staviti mast, kad se otopi i zagreje dodati meso. Blago propržiti i doliti malo vode. Dinstati poklopljeno, na tihoj vatri. Povremeno promešati i po potrebi dodati još vode. Kada meso sasvim omekša, dodati crni luk isečen na rebarca, iseckanu papriku, dodati suvi začin tj. vegetu, posoliti i sipati još malo masti. Dodati preostale začine: biber, origano, peršun, alevu papriku (može i malo kurkume, radi lepšeg ukusa).Sve dobro promešati i krčkati. Na kraju dodati beli luk i minut, dva pržiti, sve dok masa ne bude kompaktna i mast se ne odvaja od ostatka hrane.
KAČAMAK
SASTOJCI: 500 gr kukuruznog brašna, 1 litar vode, 100gr margarina, so po ukusu.
PRIPREMA:
U velikom loncu zagrejati vodu i dodati so. Kada voda proključa, smanjiti temperaturu.
Postepeno dodati kukuruzno brašno u vrelu vodu, stalno mešajući da se ne bi stvorile grudvice.
Kuvati na laganoj vatri, mešajući, oko 10 minuta, dok smesa ne postane gusta i počne da se odvaja od ivice lonca.
Kada je kačamak gotov, skloniti ga sa vatre i dodati margarin, ulje ili svinjsku mast. Dobro promešati dok se sve ne sjedini.
SLUŽENJE:
Kačamak koji ste prohladili, vaditi kašikom za kugle za sladoled i ređati duž ivice većeg tanjira za služenje. Prženo meso staviti u sredinu tanjira, a masnoća iz prženog mesa će se razliti između kugla kačamaka. Alevom paprikom dekorisati tanjir i kačamak tako što ćete je prstima posipati u manjim količinama.
PRIJATNO.
UŽIVAJTE U VLAŠKOM MIKSU SVIM SVOJIM ČULIMA
