Извори и врела

Планина Ртањ је кречњачког састава. У горњем делу планина је безводна. Први извор налази се на око 800 метара надморске висине, изнад самог туристичког насеља Ртањ. Подножје Ртња, обилује издашним изворима чисте воде. На првом месту то је извориште Црног Тимока у селу Криви Вир, а недалеко одателе врело Бук, крај цркве Лозице. Врело Радованске реке налази се изнад села Јабланица, а у близини је и јак извор поред средњевековне цркве Крепичевац. Недалеко од села Луково су два јака извора, крај велике, руиниране цркве Лапушња. У подножју источне стране планине Ртањ је село Илино са јаким врелом, а неколико километара одатле Мировско врело са ког се снабдева водом град Бољевац и неколико села. Од извора крећу потоци и речице, које се уливају у Црни Тимок или реку Арнауту, која протиче кроз Бољевац. Скоро на свакој од ових речица, као и на самом Црном Тимоку обитавају старе воденице. Грађене су од блата и сламе и већина њих може још да се користи

Извор Црног Тимока - Пећура

Криви Вир, поред низа природних лепота, има и велики број извора чисте планинске воде. Највећи извор налази се у подножју Кучајских планина, одакле почиње ток Црне Реке или Црног Тимока, како се другачије назива. Комплекс изворишта Црне Реке зове се Пећура. У Пећури постоје тачно два извора, који међусобно нису повезани. Главни извор налази се на почетку Пећурске клисуре, одакле вода извире испод великих стена из велике пећине. Главни извор је са константним дотоком воде, у летњем периоду доста ослаби, али није запамћено да је икада пресушио. Други извор, знатно слабији,  налази се ниже, близу остатка некадашње воденице. Вода извире из мале пећине, бистра је и у касним летњим месецима пресуши.

Да ли сте знали...?

Неки кривовирац, убивши своју неверну жену, бацио њено тело у провалију која се налази изнад пећине. Испоставило се да је ова провалија улаз у пећину, јер је вода после извесног времена, избацила њено тело на површину. Од тада ова пећина нови назив Јованкина рупа. Поред наведених извора, у пећури, мало ниже низводно, непосредно поред остатка још једне старе воденице, почиње низ од укупно десетак извора топле воде од којих је највећи тзв. Врело. Вода са ових извора је увек чиста и бистра, што није случај са Врелом чија се вода понекад , након обилних падавина, замути. Температура воде која извире у Пећури је 7 – 8 Ц, а температура воде са поменутих извора 21 – 22 Ц. Пећура је веома атрактивна природна лепота. Високе стрме стране окићене разним растињем, нарочито (дивљим) јоргованима и липама, у пролећним месецима када све озелени и расцвета, пружа неописив осећај лепоте. Многе генерације посетилаца одавде су односиле незаборавне утиске и дивиле се раскошној лепоти природе.