Добродошли у Бољевац

Туристичка организација општине Бољевац

КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ Општине Бољевац

Када говоримо о нашој богатој културолошкој прошлости, не смемо заборавити и средњевековно црквено градитељство. У вези са тим постоји и једна легенда која се до данашњег дана препричава у Црној Реци.

Један хајдук киван на владику оде код њега на исповест и пита га шта да учини онај ко убије владику, да би му греси били опроштени. Владика му каже да такав човек треба да сазида 9 цркава, да би се искупио од грехова. Он закоље владику и закопа га и сагради 9 цркава. По легенди, тако су настале цркве и манастири о којима ће бити речи.

Некада рударско, а данас туристичко насеље – Ртањ, стечиште је бројних туриста и заљубљеника у природу.
Најчешћи посетиоци су деца предшколског и школског узраста, спортске екипе, као и бројни планинари, извиђачи и берачи лековитог биља.
Ртањ има добру перспективу да постане база за алпинисте. Зато, ако себе видите у том спорту, посетите нас.

Туристичке АТРАКЦИЈЕ ОПШТИНЕ БОЉЕВАЦ

Све потребне информације о туристичким атракцијама које треба посетити у Бољевцу можете добити у Инфо центру. Посетите наш Туристички инфо центар у насељу Ртањ и информишите се о туристичкој понуди или купите сувенир и са собом понесите успомену из нашег краја.

БОГОВИНСКА ПЕЋИНА – Заштићено природно добро III категорије. Својом дужином од преко 6000 метара, дуго је била најдужа пећина у Србији. Налази се на теритотији општине Бољевац, на источном ободу Јужног Кучаја, атар села Боговина. Удаљена је од Бољевца 12 км, од Параћина 62 км, а од Београда око 220 км. Приступачна је за моторна возила. Једна је од најлепших пећина у Србији и један је од туристичких драгуља општине Бољевац. У 2008. години кренуло се са уређењем Боговинске пећине за туристичке посете по пројекту професора др Раденка Лазаревића.

Историјат Бољевца

Бољевац је први пут у турском попису из 1455. године као насеље имао 10 кућа. 1834. године када се зачиње варош, Бољевац има 42 куће и 235 становника. 1841. године Бољевац је добио прву школу, а 1841. године постаје и седиште општине. Те године Бољевац је имао укупно 339 становника.

10. септембра 1875. године Бољевац је проглашен варошицом. Од тог проглашења Бољевац се још интензивније гради и развија. 1891. године саграђена је зграда поште, а 1895. године и прва болница. По узору на веће градове у Србији, Бољевац добија 1922. године први спортски клуб ‘’Ртањ’’.

Бољевац данас

Општина Бољевац је крај са повољним пословним окружењем. Ова еколошка општина која је тај статус добила пре 25 година, привлачи све већи број инвестиција у последњих 10 године. Туризам је у замаху и све се више развија. Број гостију је увећан за 40% од 2009. године, а од 2016. године је кренула и категоризација приватног смештаја.

Две трећине грађана општине Бољевац живи на селу, те се овој чињеници поклања посебна пажња.  Очувана природа, мноштво руда, шума, пашњака, ловишта, чисти извори и воде, је оно што Бољевац чини другачијим од осталих.

Криви Вир, поред низа природних лепота, има и велики број извора чисте планинске воде. Највећи извор налази се у подножју Кучајских планина, одакле почиње ток Црне Реке или Црног Тимока, како се другачије назива. Комплекс изворишта Црне Реке зове се Пећура. У Пећури постоје тачно два извора, који међусобно нису повезани. Главни извор налази се на почетку Пећурске клисуре, одакле вода извире испод великих стена из велике пећине. Главни извор је са константним дотоком воде, у летњем периоду доста ослаби, али није запамћено да је икада пресушио. Други извор, знатно слабији, налази се ниже, близу остатка некадашње воденице. Вода извире из мале пећине, бистра је и у касним летњим месецима пресуши.

СМЕШТАЈ У ОПШТИНИ БОЉЕВАЦ

Општина Бољевац је крај са повољним пословним окружењем. Туризам је у замаху и све се више развија. Број гостију је увећан за 40% од 2009. године, а од 2016. године је кренула и категоризација приватног смештаја. Две трећине грађана општине Бољевац живи на селу, те се овој чињеници поклања посебна пажња.  Очувана природа, мноштво руда, шума, пашњака, ловишта, чисти извори и воде, је оно што Бољевац чини другачијим од осталих.

Виртуелна тура Општине Бољевац обухвата обилазак града, храма пророка Св.Илије, Музеја Тимочке буне, села Илина, насеља и планине Ртањ и Боговинске пећине.

Уколико имате било каквих питања, сугестија или предлога можете нам се обратити путем контакт форме:

Контактирајте нас

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Краља Александра 17/1,
Бољевац, Србија

+381 (0) 30 463 593
Туристички инфо центар:
066/68-00-888

Број посета веб сајту туристичке организације Општине Бољевац

0
Данас
0
Јуче
0
Тренутно
0
Укупно