Izložba proizvoda domaće radinosti i tradicionalnih jela, „Zlatne ruke Crnorečja“, održana 14. juna, okupila je ove godine učesnike koji su predstavili proizvode svojih radionica i gazdinstava.
Izlagači suvenira, ukrasnih predmeta i nakita svoje proizvode izložili su u centru grada.
Park „Vrtić“ mirisao je na jela koja su se u podrtanjskim selima pripremala za svetkovine, mobu, za porodice koje su bile brojne. Sva ta jela, koje su izložile ekipe boljevačkih sela, od najjednostavnijih, do slavske trpeze, podsetila su na raznolikost crnorečke ishrane, zdrave proizvode i korišćenje plodova koje nije uzgajala ljudska ruka, već priroda. Kuvanje na otvorenoj vatri predstavljalo je poseban užitak za učesnike, a posetioce je privlačio mirisi gulaša, pasulja, čorbe od pečuraka. Sa nama je bio i Jova Pavlović iz Brankovine kod Valjeva, koji na sličnom gastro festu u ovom istorijskom mestu uspeva da okupi ekipe iz čitave Srbije.
Proglašena je i najbolja postavka tradicionalne kuhinje. Tročlani žiri, koga su činili Bojan Radenović, profesionalni kuvar, Jova Pavlović, ugostitelj i Sanja Čanković, radnica Turističke organizacije Boljevac, procenio je da su najbolju postavku jela pripremili predstavnici KUD-a „Đura Jakšić“ iz Sumrakovca. Drugo mesto osvojili su predstavnici KUD-a „Aleksa Nikolić“ iz Osnića, a treće „Etno klub Podgorac“. Gastro kutak u parku „Vrtić“ okupio je učesnike iz sela Mali Izvor, Mirovo, Jablanica, Podgorac, Sumrakovac, Dobrujevac, Vrbovac, Rujište. Sa ekipom iz Rujišta, bili su i izrađivači crepulja iz istoimenog sela kod Ražnja.